Un ieşean, câştigător al Concursului Naţional “Icoana ortodoxă – lumina credinţei”

Viața parohiei Mai 21, 2013

Tânărul pictor Ionel Haraga din Iaşi a obţinut locul întâi la secţiunea Tehnică Mozaic, din cadrul Concursului Naţional “Icoana ortodoxă – lumina credinţei” aflat la a doua ediţie şi organizat de Patriarhia Română. Ionel Haraga are 33 de ani, este absolvent al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, iar în prezent lucrează la Centrul de Conservare și Restaurare a Patrimoniului de Artă Creștină RESURRECTIO.

 

Câştigătorii concursului pentru pictori iconari în frescă şi mozaic din întreaga ţară - “Icoana ortodoxă – lumina credinţei”, au fost premiaţi astăzi, 21 mai 2013, de Patriarhul României. Premierea a avut loc în sala Europa Christiana a Palatului Patriarhiei, în cadrul vernisării expoziţiei “Icoana ortodoxă - lumina credinţei”. Expoziţia cuprinde lucrările realizate de către participanţii la concursul organizat de către Patriarhia Română.

Astfel, câştigătorii premiaţi la Secțiunea A - Tehnică frescă au fost:

Premiul I:  Oprea Robert George, Argeș - 91 puncte

Premiul II:  Verdeș Bogdan Gheorghe, Galați - 90 puncte

Premiul III:  Mandici Constantin, Suceava - 87 puncte

Mențiune:  Ionescu Mihai Marius, Vâlcea - 86 puncte

De asemenea, la Secțiunea B - Tehnica Mozaic câştigătorii au fost următorii:

Premiul I: Haraga Ionel, Iași - 88 puncte

Premiul II: Bozgă Laurențiu, Vâlcea - 84 puncte

Premiul III: Isari Ramona, Iași - 78 puncte

Mențiune: Opaină Claudiu, București - 75 puncte

Concursul naţional „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“, s-a adresat tuturor pictorilor bisericeşti din cadrul Patriarhiei Române. Cei care au dorit să participe la concurs au realizat o icoană în frescă sau o icoană în mozaic, având ca temă „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena“. Lucrările împreună cu documentaţia necesară au fost trimise în perioada 15-26 aprilie 2013 la Patriarhia Română, cu menţiunea „Pentru Concursul naţional «Icoana ortodoxă - lumina credinţei»“. Evaluarea lucrărilor a avut loc pe 29 aprilie de o comisie formată din cinci specialişti în domeniul picturii bisericeşti.

Concursul „Icoana ortodoxă - lumina credinţei“ a fost organizat şi în anul 2012, dar a cuprins secţiunile icoane pictate pe lemn şi icoane pictate pe sticlă. După concursul de anul acesta, lucrările vor fi prezentate în cadrul unui catalog expoziţional cu datele de contact ale pictorilor iconari şi scurte prezentări ale câştigătorilor.

 

Sursa: basilica.ro