La mulţi ani, Valeria!

Viața parohiei Iunie 6, 2019

Astăzi facem pomenirea Sfintei Muceniţe Valeria.

Sfânta Muceniţă Valeria a pătimit pentru Hristos în secolul al IV-lea, împreună cu mai multe fecioare, dintre care mai amintim pe Chiriaca şi Maria.

Aceste muceniţe au fost toate trei din Cezareea Palestinei. Când a început prigonirea creştinilor, ele s-au retras din cetate şi s-au ascuns într-o colibă, unde au petrecut în rugăciune neîncetată către Dumnezeu, postind şi rugându-se ca să se răspândească în întreaga lume credinţa creştină şi ca prigonirea Sfintei Biserici a lui Hristos să înceteze. Fiind pârâte la stăpînire, ele au fost aduse înaintea judecăţii, torturate, şi ucise în chinuri la anul 304. Astfel s-au încununat aceste sfinte muceniţe cu slăvitele cununi ale martiriului.

Prenumele Valeria are  la origine verbul latin care înseamnă „a fi puternic”

Există multe opinii conform cărora prenumele se apropie de verbul din limba latină „valeo-, valere” al cărui sens este „a fi puternic, sănătos”. În timpul Imperiului Roman, numele a evoluat, ajungând să fie purtat de soldaţi. Creştinismul a avut rolul principal în răspândirea acestui nume, fiind amintiţi în scrierile bisericeşti mai mulţi sfinţi şi sfinte care îl poartă. Astfel, Sfânta Muceniţă Valeria este pomenită astăzi, 6 iunie, iar Sfântul Valeriu, care a trăit în secolul al III-lea şi a fost ucenic al Sfântului Apostol Petru, este sărbătorit pe data de 29 ianuarie.

Pe teritoriul României, numele este întâlnit din cele mai vechi timpuri cunoscând şi influenţe greceşti. Printre formele mai cunoscute  amintim: Valer,Valerică, Valerica, Val, Vale, Valu.

În lirica populară românească, formele atestate ale prenumelui sunt atribuite influenţei împăraţilor romani Galerius şi Valerius care au fost cunoscuţi în regiunile de la Dunăre. Astfel în onomastica românească se întâlnesc şi forme populare ale numelor Valerian, Valerie, Valerin precum Velerin, Veler şi Ler. Forma Ler este des întâlnită în colindele româneşti specifice Sărbătorii Crăciunului, fiind adresată lui Iisus Hristos, considerat la începuturile creştinismului noul împărat.

Transmitem cu acest prilej urările noastre de sănătate şi cele mai frumoase gânduri tuturor sărbătoritelor.

La mulţi ani!