Minunea Sfântului Arhanghel Mihail la Colosse şi Sfântul Arhip

Viața parohiei Noiembrie 7, 2013

Sfântul Arhanghel Mihail este unul din cei mai cinstiți dintre Îngeri şi din ceata netrupeștilor puteri; el este numit Arhistrateg sau Mare Voievod, conducător al Puterilor cerești. Conform Sfintei Scripturi și Tradiţiei, el a mijlocit de multe ori pentru oameni și rămâne pe mai departe Apărătorul Credinței. Sfântul Arhanghel Mihail este cel mai adesea invocat pentru a păzi țara de invazii inamice și de război, precum și pentru obținerea biruinței asupra dușmanilor pe câmpul de luptă. Ziua lui de cinstire principală este 8 noiembrie, Soborul sau Sinaxa Sfinților Arhangheli Mihail și Gavriil și al tuturor netrupeștilor puteri cerești.

În ziua de 6 septembrie, însă, se face pomenirea unei minuni înfăptuite de Sfântul Arhanghel în Colose. Relatăm, pe scurt, în continuare împrejurările în care s-a săvârşit această minune:

 

Colosse sau Colossae, cunoscut şi sub numele de Chonae sau Kona („Locul Crăpăturii”), e un oraş străvechi din Frigia, lângă Laodiceea (azi în Anatolia, Turcia), al cărui sit arheologic nu a fost încă cercetat. În apropierea lui curge râul Lycos (Lycus), ce izvorăşte din estul Muntelui Cadmus, însă în mod straniu, înaintea ruinelor oraşului, îsi varsă apele printr-o crăpătură de stâncă, ieşind la iveală abia după un kilometru de parcurs subteran, continuându-şi curgerea până la vărsarea în râul Maeander.

Sinaxarele ortodoxe prezintă o explicaţie pentru acest fenomen geologic, şi anume minunea Sfântului Arhanghel Mihail din Colosse, comemorată anual la 6 septembrie, împreună cu Sfântul Arhip. Minunea a constat în apărarea de către Arhanghelul Mihail a posibilităţii săvârşirii altor minuni, pe acele meleaguri.

Pe la Colosse a trecut în vechime Sfântul Apostol şi Evanghelist Ioan, profeţind că locul va fi sfinţit prin prezenţa Arhanghelului Mihail. La scurt timp, un izvor a ţâşnit din pământ. Un localnic din Laodiceea a primit înştiinţare prin vis de la Arhanghelul Mihail că fata lui cea mută se va vindeca, dacă va bea din apa acelui izvor. Într-adevăr, acest lucru s-a petrecut. Uimiţi, tatăl şi fiica au primit botezul creştin – ei fiind păgâni – împreună cu toată familia. Vestea s-a răspândit, iar la izvor au început să vină creştini şi păgâni, vindecându-se de orice boală. Foarte mulţi dintre acei păgâni au primit botezul, iar tatăl fetei ce fusese mută a ridicat o biserică lângă izvor, cu hramul Sfântului Arhanghel Mihail.

Dupa 90 ani de la izvorârea apei minunate (sec. II d.Hr.), la biserică a venit Sfântul Arhip, un băieţel de zece ani din Hierapolis. Acesta a rămas ca îngrijitor al bisericii, nedespărţit de locul sfânt. Ascet, râvnitor spre iubirea lui Dumnezeu asemenea arhanghelilor Săi, Arhip a primit în curând darul facerii de minuni. El le predica păgânilor care veneau la izvor, binevestindu-L pe Hristos.

Un grup de idolatri întărătaţi şi-a pus în gând să-l omoare pe tânăr. Nereuşind decât jignirea şi lovirea Sfântului, fiindcă Arhip era ocrotit de Dumnezeu, au planificat distrugerea bisericii, a izvorului şi uciderea Sfântului, laolaltă. Ei au schimbat cursul unei ape (sau chiar a două ape, după cum precizează sinaxarele), spre biserică.

Deşi a înţeles ce urmează să se întâmple, Arhip nu a părăsit lăcaşul, ci s-a rugat lui Dumnezeu şi Arhanghelului Mihail, să zădărnicească planul răuvoitorilor. Într-adevăr, pe când apele se îndreptau Involburate spre biserică, Arhanghelul s-a arătat ca o coloană de foc, stând în faţa lor. La un anumit loc, înainte de biserică, el a lovit o stâncă, cu un toiag, iar acolo s-a format un defileu subteran, apele curgând prin spărtură. Este vorba de acel defileu de circa un kilometru existent până astăzi, amintit mai sus. Înfricoşaţi de minune, păgânii au fugit, iar Arhip a dat slavă lui Dumnezeu, petrecând în bisericuţa Sfântului Mihail până la vârsta de 70 ani, în liniştea rugăciunii.