Sfânta Ecaterina, prinţesa muceniţă

Viața parohiei Noiembrie 24, 2013

Viaţa | Acatistul | Paraclisul | Articole

Sfânta Muceniţă Ecaterina a trăit în timpul împăratului Maximian, la începutul secolului al IV-lea. S-a născut în cetatea Alexandriei, într-o familie nobilă. Datorită frumuseţii şi înţelepciunii sale, însuşi împăratul Maximian îşi dorea să-i devină soţie. Ecaterina ajunsese să creadă că niciun bărbat nu se poate ridica la nivelul ei intelectual şi din această cauză refuza să se căsătorească. Acesta este motivul pentru care mama sa decide să o ducă la un părinte duhovnicesc din afara cetăţii, ca să o ajute să întâlnească un tânăr care să-i devină soţ. Părintele îi va vorbi de Hristos şi îi va dărui o icoană a Maicii Domnului cu Pruncul Iisus în braţe.

După această întâlnire, Sfânta Muceniţă Ecaterina are două viziuni: în prima o vede pe Maica Domnului cu Pruncul în braţe. Însă pentru că nu era creştină, nu reuşeşte să vadă faţa Mântuitorului. Acest lucru îi descoperă deşertăciunea cunoştinţelor şi alege să primească Sfântul Botez. În a doua vedenie i se descoperă Hristos, care îi dăruieşte un inel de logodnă, spunându-i: "Iată, astăzi te primesc pe tine mireasă Mie nestricată şi veşnică, deci să păzeşti tocmeala aceasta cu dinadinsul şi să nu mai primeşti nicidecum alt mire pământesc". Ecaterina rămâne uimită când vede în următoarea zi inelul de logodnă pe degetul său. Este momentul în care viaţa sa se schimbă radical.

Precizăm că în acea vreme creştinii care refuzau să jertfească idolilor erau ucişi. Ecaterina, văzând chinurile la care erau supuşi cei care credeau în Hristos, merge la împăratul Maximian şi îi spune că închinarea la idoli este o deşertăciune. Este dusă în faţa unui consiliu de cincizeci de filosofi păgâni, care aveau datoria să o determine să se închine zeilor. Ecaterina condamnă cultul şi miturile păgâne, înfruntă în discuţii publice pe înţelepţii vremii şi reuşeşte să-i aducă la adevarata credinţă pe filosofii care o judecau. După mai multe încercări nereuşite de a o face pe Ecaterina să lepede credinţa în Hristos, este supusă chinurilor, ca în cele din urmă să fie zdrobită de fiarele ascuţite a patru roţi (de aici şi reprezentarea în icoane a Sfintei Muceniţe Ecaterina ţinând în mână o roată). Pe 25 noiembrie 305, a fost decapitată. Potrivt Tradiţiei, la tăierea capului său nu a curs sânge, ci lapte. Trupul ei a fost luat de către îngeri şi dus pe Muntele Sinai. Ele vor fi descoperite unui călugar de la o mănăstire de la poalele Sinaiului. Acesta le va aduce cu dragoste în mănăstirea de la poalele muntelui Sinai.

Tradiţia spune că în anul 337, sfânta împărăteasă Elena a construit un sanctuar în jurul locului în care s-a aflat rugul de foc ce ardea şi nu se mistuia, unde Dumnezeu a vorbit prima oară cu Moise. Din cauza atacurilor permanente ale triburilor nomade vecine, împăratul Justinian a transformat sanctuarul într-o mănăstire-fortăreaţă, în secolul al Vl-lea. Toţi cei care ajung să se închine moaştelor Sfintei Ecaterina din mănăstirea de pe Sinai, primesc în dar un inel, în cinstea celui pe care Hristos l-a dăruit Sfintei Muceniţe.

Mai multe despre Viața și mucenicia Sfintei Mari Mucenițe Ecaterina

Viaţa | Acatistul | Paraclisul | Articole