Pelerini la mănăstirile din munţii Neamţului

Viața parohiei Octombrie 20, 2015

Galerie foto

Sâmbătă, 17 octombrie 2015, credincioşii parohiei Poieniţa alături de pr. paroh Marius-Ionuţ Tabarcea au organizat un pelerinaj la câteva mănăstiri din judeţul Neamţ.

Primul popas a fost făcut la poalele masivului Ceahlău, la mănăstirea Durău, veche aşezare monahală ale cărei începuturi sunt consemnate încă din secolul al XVII-lea. Actuala biserică a mănăstirii datează din perioada 1832-1835. Aici, liniştea şi frumuseţile locului, imaginea impunătoare a Ceahlăului şi susurul apei se împletesc armonios cu glasul rugăciunii şi cu chipul smerit al maicilor.

Următorul sfânt locaş vizitat a fost mănăstirea Petru Vodă, una din ctitoriile părintelui Arhimandrit Justin Pârvu şi cunoscut centru de pelerinaj şi cu caracter memorial al martirilor din temniţele comuniste. Rugăciunile de binecuvântare a pelerinilor şi momentul de reculegere de la mormântul părintelui Justin au readus pe chipurile credincioşilor liniştea şi bucuria sufletească, atât de necesare tuturor.

Complexul monahal  Paltin, o altă ctitorie a părintelui Justin Pârvu a fost următorul popas duhovnicesc al zilei. Biserica de aici adăposteşte o raclă de preţ cu sfinte moaşte ale Sfinţilor: Sf. M. Mc. Pantelimon, Sf. Mucenic Iustin Martirul şi filosoful, Sf. Mc. Cristina, Sf. Mc. Natalia, Sf. M. Mc. Ecaterina, Sf. M. Mc. Justina, Sf. M. Mc. Tecla şi veşmântul Sf. Spiridon, precum şi ale unor mărturisitori căzuţi în închisoarea de la Aiud. De asemenea, complexul include un azil de bătrâne şi un cămin pentru copii. Un moment special l-a reprezentat vizitarea chiliei părintelui Justin.

Un alt centru monahal vizitat de credincioşii noştri a fost Mănăstirea Neamţ, „Ierusalimul ortodoxiei române”, ctitorie a voievodului Ştefan cel Mare şi Sfânt. Aici s-au închinat în cele două biserici cu hramurile Înălţarea Domnului şi Sfântul Mare Mucenic Gheorghe, precum şi la moaştele Sf. Paisie de la Neamţ şi ale Sfântului Necunoscut.

Ultimele rugăciuni ale pelerinajului au fost înălţate către Sf. Ioan Iacob Hozevitul, în biserica din incinta Seminarului Teologic „Veniamin Costachi” de la Mănăstirea Neamţ, care adăposteşte un fragment din moaştele sfântului precum şi câteva obiecte care au aparţinut acestuia.

O altă zi de toamnă trăită în intensitatea rugăciunii, în care credincioşii s-au  desprins pentru câteva ore de grijile cotidiene, pentru a-I aduce mulţumire lui Dumnezeu şi pentru a gusta din  izvorul nesecat al harului şi al sfinţeniei Sale.

 

Galerie foto