Final de activităţi catehetice demonstrative în protopopiatul Paşcani

Viața parohiei Octombrie 29, 2015

Ultimele cateheze special organizate pentru consolidarea educaţiei religioase în parohii şi pentru încurajarea preoţilor în a susţine astfel de activităţi interactive s-au desfăşurat în Protopopiatul Paşcani în intervalul 22-27 octombrie.

Joi, 22 octombrie, în parohia Hândreşti, pr. paroh Dan Turcu şi cei peste optzeci de enoriaşi, copii, tineri şi vârstnici au dezbătut tema „Care este misiunea mănăstirilor şi duhovnicilor din mănăstiri pentru credincioşii din parohii?” Analizate comparativ, atât parohia cât şi mănăstirea au fost prezentate ca fiind două mlădiţe ale aceleeaşi tulpini, Biserica, având aceeaşi misiune şi anume mântuirea credincioşilor. Prezentarea a fost susţinută de o succesiune de imagini, fiind surprinse diferite aspecte ale vieţii din mănăstire în paralel cu viaţa din parohie. După o sesiune de  întrebări şi răspunsuri au fost evocate chipurile unor mari duhovnici: Sfântul Paisie Aghioritul, Arhim. Iachint Unciuleac, Arhim. Ilie Cleopa, Arhim. Paisie Olaru, Arhim. Justin Pârvu, Părintele Galeriu, Pr. Gheorghe Calciu ş.a. Pr. protopop Pavel Postolachi, prezent la întâlnire a subliniat rolul mănăstirilor în viaţa credincioşilor din parohii: Un adevărat duhovnic de mănăstire pentru enoriaşii noştri este cel care, atunci când spovedeşte un credincios dintr-o parohie, îl îndeamnă apoi să-şi îndrepte paşii către parohie.” La această activitate au mai participat Pr. secretar Ioan Gigi-Daniel, Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea, responsabilul cu cateheza parohială, nouă preoţi din cercul pastoral „Sfântul Ierarh Nicolae” şi un profesor pentru disciplina Religie.

Ziua de vineri, 23 octombrie a fost marcată de susţinerea a două cateheze, în municipiul Paşcani, respectiv în satul Pietrosu, comuna Tătăruşi. Prima activitate a avut ca temă Slujirea preotului în parohie” şi a fost moderată de pr. Florin Călăraşu de la parohia Adormirea Maicii Domnului” – Paşcani în prezenţa a treizeci de credincioşi adulţi, şapte preoţi din cercul pastoral „Sfântul Ioan Botezătorul” şi două cadre didactice. Vizionarea scurt metrajului rusesc „În numele meu” a deschis expunerea de idei cu privire la misiunea preoţească, fiecare capitol al prezentării fiind argumentat scripturistic şi patristic. În finalul întâlnirii Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea a adus câteva lămuriri cu privire la tema catehezei, arătând totodată necesitatea intensificării activităţilor catehetice la nivel de parohie. La rândul său, pr. Ioan Gigi-Daniel a apreciat caracterul educativ şi modern al întâlnirii, accentuând rolul deosebit al preotului în relaţia cu credincioşii.

Cum participăm activ la viaţa parohiei ?” a fost cea de-a doua temă catehetică a zilei dezvoltată de pr. Pavel Ciprian, în prezenţa a douăzeci şi cinci de elevi de la Şcoala Gimnazială Pietrosu. „Implicare”- aceasta a fost noţiunea în jurul căreia preotul catehet a structurat subiectul. Implicarea în activităţile filantropice, în cele sociale, misionare sau culturale, toate sunt forme active ale participării noastre la viaţa parohiei. În final elevii au vizionat un film thematic şi au primit răspunsuri la întrebările pe care le-au adresat celor şapte preoţi asistenţi. Activităţile catehetice derulate în cadrul cercurilor pastorale sunt de un mare folos atât pentru viaţa parohiei, cât şi pentru credincioşi, care îşi pot fixa şi îmbogăţi cunoştinţele devenind astfel membri activi ai propriei lor comunităţia precizat Pr. Luca Ion Sorin, preşedintele cercului pastoral „Sfântul Mare Mucenic Dimitrie”.

După-amiaza zilei de 24 octombrie a fost dedicată chipurilor de mari păstori de suflete ai Bisericii Ortodoxe Române”. Pr. Ilie Bâia de la parohia Lungani a prezentat frânturi din biografiile unor mari slujitori ai Bisericii, presărate cu scurte învăţături şi îndemnuri ale acestora. Au fost evocaţi Arhim Ilie Cleopa, Paisie Olaru, Arsenie Boca, Teofil Părăian şi Arsenie Papacioc, fără a fi neglijaţi şi fiii satului, slujitori vrednici ai Bisericii. Printre aceştia se numără Pr. Ioan Pintilie, fondator în perioada postbelică a unui cămin de copii în localitatea Scobinţi, fost deţinut al închisorilor comuniste şi monahia Elena Simionovici, muzeograf de vocaţie şi scriitoare consacrată, în prezent vieţuitoare la Mănăstirea Voroneţ. Fixarea cunoştinţelor a fost realizată prin metoda Photolangage, cei 31 de participanţi, tineri şi vârstnici, asociind informaţiile receptate cu un set de imagini sugestive. La cateheză au mai asistat responsabilul cu cateheza din protopopiat şi patru preoţi din cercul pastoral „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel”.

Răspunsul la întrebarea „Cine sunt enoriaşii?” l-au primit cei 44 de copii participanţi la cateheza susţinută în ajunul sărbătorii Sfântului Mare Mucenic Dimitrie de pr. Kui Eugen în biserica parohiei Boldeşti, comuna Hărmăneşti. Din expunere cei prezenţi au aflat care sunt drepturile şi îndatoririle enoriaşilor, conform Statutului Bisericii Ortodoxe Române, dar şi ce misiune au aceştia în cadrul unei comunităţi parohiale. Enoriaşii sunt astfel împreună lucrători cu preotul, iar participarea lor la slujbele Bisericii devine mărturia concretă a credinţei ortodoxe. Un rol deosebit îl mai au enoriaşii în mărturisirea lui Hristos prin fapte bune, a subliniat preotul catehet. După un scurt cuvânt apreciativ al pr. Ioan Gigi-Daniel, elevii au prezentat o scenetă religioasă. La cateheză au asistat cinci preoţi din cercul pastoral „Sfânta Ecaterina”, în organizarea ei fiind implicaţi şi doi profesori de Religie.

Ultima întâlnire catehetică din acest ciclu demonstrativ a fost organizată în parohia Boureni, comuna Balş, de sărbătoarea Sfântului Dimitrie cel Nou. După oficierea Sfintei Liturghii de către preoţii din cercul pastoral „Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena”, preotul paroh Onea Vasile a prezentat celor şaizeci de participanţi adulţi tema „Cum se implică parohia în misiunea Bisericii?”. Au fost surprinse mai multe aspecte, pornind de la laturile misiunii şi atingând problematici complexe, cum ar fi cea a tinerilor şi a copiilor, cea a prozelitismului sectar, sau colaborarea parohiei cu alte instituţii. Pentru a aprofunda noile cunoştinţe participanţii au fost împărţiţi în patru grupe, fiecare având câte un preot moderator şi câte o întrebare pentru dezbatere: Care este deosebirea între parohie şi Biserică?, În ce constă misiunea Bisericii în lume?, În ce constă misiunea parohiei astăzi? şi Care este rolul credincioşilor în parohie? Concluziile au fost expuse în plen de către patru raportori printre care s-au numărat d-l Ciubotaru Constantin, primarul comunei Balş şi d-l viceprimar Acatrinei  Vasile. În încheiere, preotul paroh făcând o apreciere generală a misiunii Bisericii a adresat tuturor un îndemn: „Să dăm atenţie iubirii jertfelice, să nu fim egoişti şi fim altruişti, să urmărim o comuniune euharistică, să avem curaj să ne împărtăşim mai des. Împărtăşania sugerează misiune, pentru că suntem mădulare vii ale Bisericii.

În protopopiatul Paşcani au fost susţinute în perioada 18-27 octombrie nouă cateheze demonstrative pentru preoţii din cele nouă cercuri pastorale. Aceste activităţi au un caracter interactiv şi se încadrează într-un amplu program de catehizare la nivel de parohii iniţiat de Centrul Eparhial Iaşi, cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan.

(Pr. Marius Ionuţ Tabarcea)

Articol publicat în Ziarul Lumina - Ediţia de Moldova din 31 octombrie 2015 .