Asfalt, Cămin Cultural nou şi Centru de consiliere în Poieniţa şi Hârtoape

Viața parohiei Mai 28, 2012

Din toamna anului trecut, în comuna Vânători, este în plină desfăşurare un proiect integrat de modernizare a satelor, finanţat prin FEADR – Măsura 322 («Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale»). Proiectul prevede: modernizarea a peste 8 km de drumuri comunale (din care aprox. 6 km în satele Hârtoape, Poieniţa şi Gura Bâdiliţei), construirea unei  Grădiniţe în satul Criveşti, construirea unui Centru de Consiliere şi sprijin pentru părinţi şi copii în satul Poieniţa, precum şi modernizarea Căminului Cultural din satul Hârtoape.

Ȋncepând din luna iunie a.c., locuitorii satelor Hârtoape şi Poieniţa se vor putea bucura de existenţa unui modern Cămin Cultural. Prin acest proiect s-a urmărit reabilitarea integrală a Căminului Cultural din satul Hârtoape. El nu mai fusese modernizat de mai bine de 50 ani şi prezenta deja un pericol pentru localnici. Primarul comunei Vânători, Constantin Lupu, crede că va ieşi un lucru frumos şi că se impunea modernizarea clădirii pentru ca localnicii să aibă unde să îşi continue activităţile culturale, unde să se întâlnească tineretul şi să se bucure în zilele de sărbătoare sau cu orice alt prilej. Investiţia a fost de 8 miliarde lei vechi, iar până la data de 31 mai 2012 va fi finalizată. Totodată, căminul va fi dotat cu toată aparatura necesară unei asemenea instituţii.

Un alt proiect implementat prin Măsura 322 constă în înfiinţarea unui Centru de Consiliere în satul Poieniţa. El a fost construit de la zero şi va veni în sprijinul familiilor cu probleme sociale, părinţi sau copii. Acest centru social este prevăzut cu dormitoare, bucătărie, spaţiu verde în interiorul clădirii, unde aceştia se pot recrea, sală de conferinţe, cabinete medicale şi psihologice etc. De asemenea, aici va funcţiona o farmacie. Valoarea proiectului este de 8 miliarde lei vechi, iar termenul de finalizare este 31 mai 2012.

Ȋn ceea ce priveşte asfaltarea drumurilor comunale, până în prezent s-a turnat covor asfaltic pe aproximativ 4 km, doar în Poieniţa şi Hârtoape.