Numărul 41 din acest an al publicaţiei „Viaţa Creştină” marchează apariţia cu numărul 100 a foii parohiale, pe care sute de cititori o primesc şi o răsfoiesc săptămânal. Acest moment aniversar sădeşte în noi un sentiment de bucurie, ce radiază din frumuseţea misiunii şi a slujirii în Hristos. Devenim în acelaşi timp mai încrezători şi mai întăriţi duhovniceşte în mărturisirea cuvântului lui Dumnezeu, dar şi în toată activitatea noastră viitoare.
Cele 100 de apariţii nu reprezintă mult, dar aduc un plus de valoare publicaţiei prin consecvenţă, prin conţinut, prin mesajul transmis şi nu în ultimul rând prin rolul educativ şi misionar. Ȋntr-o lume confuză, de multe ori invadată de mesaje anti-creştine, negative, într-un mediu în care tradiţiile lumeşti primează în defavoarea celor bisericeşti, în urma cu doi ani am simţit impulsul de veni în întâmpinarea credincioşilor noştri cu un mesaj special, transpus într-o formă aparte. Forma scrisă – uşor de receptat şi asupra căreia poţi reveni oricând.
Ideea unei publicaţii parohiale săptămânale devine realitate în ziua de pomenire a Sfinţilor Arhangheli Mihail şi Gavriil (8 noiembrie 2010), cei doi ocrotitori ai parohiei Poieniţa. Aş zice, un început timid, care nu anticipa evoluţia viitoare.
De ce „Viaţa Creştină”? Pentru că aceasta este reperul nostru zilnic în urcuşul duhovnicesc spre mântuire. Viaţa creştină este poruncă divină, înseamnă urmarea lui Hristos, înseamnă iubire, mărturisire şi slujire. De aceea viaţa creştină autentică nu poate exista fără Biserică. Sfântul Isaac Sirul spunea că Biserica este mediul şi cadrul favorabil trăirii creştine. Biserica este aşadar pilonul de susţinere al trăirii în Hristos.
Ȋn aceeaşi notă am ales şi motto-ul, poate cel mai frumos îndemn lăsat nouă de Mântuitorul nostru Iisus Hristos: „Poruncă nouă dau vouă: Să vă iubiţi unul pe altul. Precum Eu v-am iubit pe voi, aşa şi voi să vă iubiţi unul pe altul.” (Ioan 13, 34)
Prin conţinutul publicaţiei, redactat într-un limbaj familiar oricărui credincios, ne-am străduit să prezentăm cititorilor atât mesajul scripturistic şi patristic cât şi îndemnul slujitorilor Bisericii, sfaturile sfinţilor, aspecte liturgice şi practice ale vieţii. O iniţiativă cu impact în rândul credincioşilor a fost şi implicarea acestora în editarea conţinutului. Desene cu caracter religios, eseuri, poezii, gânduri sunt doar câteva din materialele originale apărute în numerele speciale ale publicaţiei.
Cu un număr restrâns de cititori, la început apariţia fiind limitată doar la nivelul parohiei, „Viaţa Creştină” cunoaşte un aflux tot mai crescut de cititori odată cu publicarea ei în mediul on-line, din noiembrie 2011. Acum poate fi citită săptămânal pe saitul parohiei dar şi pe pagina noastră de Facebook.
Deşi se pot spune multe despre cei peste doi ani de apariţie neîntreruptă a publicaţiei „Viaţa Creştină”, lăsăm totul la aprecierea celor care ne descoperă cu fiecare număr, pe care îi simţim alături şi cărora le transmitem următorul îndemn: Cuvântul lui Dumnezeu bate la uşa sufletului vostru. Primiţi-l şi faceţi-l roditor!
Mulţumim lui Dumnezeu pentru toate darurile Sale cele bogate revărsate peste noi!
Doamne ajută!
Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea