Prima sărbătoare de la începutul Postului Crăciunului, Intrarea Maicii Domnului în Biserică, cunoscută în popor sub numele de Vovidenia sau Ovidenia, aminteşte de momentul în care Fecioara Maria a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim. Fiica lor a fost încredinţată arhiereului Zaharia, care a dus-o în cea mai sfântă cameră a Templului, numită Sfânta Sfintelor, loc unde intra pe atunci doar arhiereul o dată pe an şi tămâia. Fecioara Maria va rămâne aici până la vârsta de 15 ani, ca un copil care, înainte de zămislire, a fost hărăzit lui Dumnezeu.
Intrarea în Templul din Ierusalim a Maicii Domnului s-a întâmplat într-o zi de 21 noiembrie, pe când Maria avea doar trei ani, iar părinţii împlineau făgăduinţa că, atunci când vor fi părinţi, vor închina copilul lui Dumnezeu. De la aceşti minunaţi părinţi învăţăm să împlinim promisiunile pe care le facem lui Dumnezeu, învăţăm să iubim copiii, ca pe darurile lui Dumnezeu, învăţăm să-i aducem pe copii la Dumnezeu, învăţându-i să-L iubească pe Dumnezeu mai presus de orice, trăind o viaţă smerită şi plăcută lui Dumnezeu.
Această minunată sărbătoare ne învaţă să aducem lui Dumnezeu jertfă tot ce avem mai bun şi mai frumos, spre a ne putea bucura cu inima de întâlnirea cu Dumnezeu în frumuseţea dumnezeiască din biserica Sa sfântă. Să mergem şi noi pe drumul sfinţeniei, împreună cu Fecioara Maria şi sfinţii ei părinţi pentru a deveni oameni minunaţi şi fericiţi asemenea lor!
În această zi se fac pomeniri pentru cei adormiţi şi se împart lumânări aprinse, existând credinţa că lumina dată de Ovidenie va arde veşnic pe lumea cealaltă pentru sufletul celui care o dăruieşte.
Aflată în plin post al Crăciunului, de ziua Intrării Maicii Domnului în biserică, credincioşii au dezlegare la peşte, ulei şi vin.