Parteneriat social între Primăria Vânători şi Parohia Poieniţa

Viața parohiei Februarie 11, 2013

La începutul lunii februarie a.c., Primăria comunei Vânători a încheiat un parteneriat social cu Parohia “Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” – Poieniţa având ca obiect colaborarea interinstituţională pentru sprijinirea “Centrului de Consiliere şi Sprijin pentru Părinţi şi Copii din sat Hârtoape, comuna Vânători, judeţul Iaşi”, numit în continuare CCSPC.

CCSPC are drept scop sprijinirea părinţilor/potenţialilor părinţi pentru a face faţă dificultăţilor psiho-sociale, care afectează relaţiile familiale, pentru dezvoltarea competenţelor parentale, pentru prevenirea separării copilului de familia sa şi sprijină copiii, atunci când apar probleme în dezvoltarea acestora.

Beneficiarii acestui parteneriat vor fi copiii şi familiile aflate în dificultate, precum şi persoanele vârstnice din comuna Vânători, aflate în risc de marginalizare sau excluziune socială.

Colaborarea dintre cele două instituţii se va concretiza prin acordarea următoarelor servicii sociale:

  1. Identificarea copiilor din familiile aflate în dificultate;
  2. Dezvoltarea şi diversificarea continuă a serviciilor de prevenire şi integrare în comunitate a copiilor problemă;
  3. Acordarea şi diversificarea serviciilor sociale în funcţie de realităţile locale, pentru persoanele aflate în situaţie de risc (femei victime ale violenţei domestice, persoane dependente de alcool, familii cu venituri reduse, persoane cu tulburări psihice, persoane marginalizate social);
  4. Înfiinţarea unui serviciu de orientare, supraveghere şi de sprijinire a readaptării sociale a copilului delicvent;
  5. Orientarea persoanelor aflate în dificultate către instituţiile de asistenţă socială.

Sediul CCSPC Hârtoape (Poieniţa) a fost construit de la zero în anul 2012, cu finanţare prin FEADR – Măsura 322 («Renovarea, dezvoltarea satelor, îmbunătăţirea serviciilor de bază pentru economia şi populaţia rurală şi punerea în valoare a moştenirii rurale»). Acest centru social este prevăzut cu dormitoare, bucătărie, spaţiu verde în interiorul clădirii, sală de conferinţe, cabinete medicale şi psihologice etc. De asemenea, aici va funcţiona o farmacie.

CCSPC Hârtoape se află în subordinea Consiliului Local al comunei Vânători, activitatea desfăşurată aici fiind supervizată de către CJ Iaşi – DGASPC – Birou Corp control şi coordonare a activităţii de asistenţă socială la Consiliile Locale.

Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea

 

Articol publicat în Ziarul Lumina, Editia de Moldova din 15 februarie 2013 şi pe portalul doxologia.ro.