„Oricine voiește să vină după Mine, să se lepede de sine, să-și ia crucea și să-Mi urmeze Mie!” (Marcu 8, 34)
Ce înseamnă crucea în sens spiritual? Observăm că semnul crucii este alcătuit din două segmente perpendiculare unul pe celălalt. Însă acestea au o semnificație, și anume: segmentul de pe orizontală reprezintă relația noastră cu semenii, cu societatea în care trăim, iar segmentul de pe verticală reprezinta relația noastră personală cu Dumnezeu.
Înțelegem că noi avem o relație cu cei din jur (vrem – nu vrem), căci trăim într-o comunitate, mai ales dacă ținem seama că am fost creați de Dumnezeu după Chipul Său, adică pentru a trăi în comunine. „să facem om după chipul și asemănarea Noastră”. Așadar omul nu este creat să trăiască izolat, în singurătate , ci în comunicare și relaționare, singurătatea fiind o stare total opusă firii umane. Ori acest mod de viață trebuie întreținut, adică relațiile cu cei din jur, nu doar pentru a există, ci și pentru a prospera, a fi armonioase, trebuie să se bazeze pe respect, bună înțelegere, dragoste și fapte bune.
De asemenea și relația cu Dumnezeu (pe verticală), este necesar să o întreținem, iar aceasta se bazează pe post și rugăciune smerită.
Așadar, putem spune că avem o cruce de dus în viață, doar atunci când facem din viața noastră o cale sau un mod e apropiere și unire cu Hristos-Dumnezeu. Dacă unul din cele două „segmente” dispare din viață, nu mai avem de dus o cruce, ci avem un mod de viață. Altfel spus, viața are că și scop apropierea și unirea cu Hristos-Dumnezeu, Creatorul și Purtătorul de grijă al nostru.
Pr.Ursache Petru, parohia „Sf. Nicolae” Tătăruşi