„Sfânta de la Trifeşti” va fi adusă în pelerinaj la biserica „Sfinţii Arhangheli Mihail şi Gavriil” din Poieniţa

Anunțuri / comunicate August 1, 2017

Evenimentul va fi marcat printr-un program liturgic special, care va include Acatistul Maicii Domnului şi Taina Sfântului Maslu.

Duminică, 13 august 2017, în parohia Poieniţa din Protopopiatul Paşcani, va poposi pentru câteva ore, Sfânta Icoană făcătoare de minuni a Maicii Domnului de la Trifeşti. Evenimentul va fi marcat printr-un program liturgic special, care va include Acatistul Maicii Domnului şi Taina Sfântului Maslu.

Programul evenimentului:

ora 17:00 – Aducerea Sfintei icoane de la parohia Trifeşti, jud. Neamţ

ora 18:00 – Acatistul Maicii Domnului

ora 18:30 – Taina Sfântului Maslu

Pe tot parcursul serii credincioşii se vor putea închina Sfintei icoane a Maicii Domnului, care se va întoarce la Trifeşti în jurul orelor 22:00.

 

„Sfânta de la Trifeşti”, la loc de cinste în lista ce­lor cincisprezece „Maici care plâng"

Sfânta Icoană Făcătoare de minuni a Maicii Domnului este păstrată în biserica parohiei Trifeşti (sfinţită în anul 1798), protopopiatul Roman. Pe îmbrăcămintea de argint suflat cu aur  a icoanei se află inscripţia următoare: „Această Sfântă Icoană a Preasfintei Stăpânei noastre Născătoarei de Dumnezeu şi pururea fecioarei Maria, ce să află la biserică în satul Trifeşti s’au ferecat cu toată cheltuiala Dum. Iordache Rusit Vel. Biv. fiul Dum. Nicolai Rusit Biv. Vel. Logofăt de ţara de jos şi a prea iubite soției lui. Dumisale Pulchiriţă Biv. fiica Dum: Constantin Baloş Vel Logofăt de ţara de jos, spre veșnică pomenire şi dorită mântuire sufletelor Dumnealor Sale şi niamul Dumnilor Sale, care s’a săvârşit la anul 1800 iunie 20…”

Sfânta Icoană Făcătoare de Minuni de la Trifeşti o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus. Aceasta are o istorie aparte, ce se transmite din generaţie în generaţie. Potrivit acesteia, cu câteva sute de ani în urmă, un cioban, care îşi avea stâna pe malul drept al râului Moldova, a găsit în albia râului o bucată de lemn adusă de ape. A luat lemnul din apă şi a încercat să facă un foc cu el. În momentul în care a încercat să taie cu un topor acea bucată de lemn, ciobanul a observat că din acesta a început să curgă sânge. Speriat şi mirat, el a mers cu bucata de lemn la preotul satului.

Din acel lemn a fost făcută Sfânta Icoană, care s-a dovedit a fi făcătoare de minuni. Mai este numită de credincioşi: „Sfânta” sau „Sfânta de la Trifeşti”.

Fiind cunoscută ca aducătoare de ploaie, credincioşii multor parohii au cerut, la vreme de secetă, ajutorul „Sfintei de la Trifeşti”, care, după procesiuni şi rugăciuni în biserici şi ţarine, a adus apa atât de necesară oamenilor, animalelor şi roadelor pământului.

În celebra sa inventariere a icoanelor fă­că­toa­re de minuni din România, Epis­co­pul Melchi­sedec Ştefănescu o aşea­ză la loc de cinste în lista ce­lor cincisprezece „Maici care plâng", singurele icoane recu­nos­­cute ofi­cial de Biserică, drept „fă­cătoare de minuni". Dintre acestea, Maica Trifeştiului e sin­gura care nu se află azi în mari mănăstiri voie­vodale, ră­mânând, mai depar­te, într-o bi­serică de sat, mult prea puţin cu­noscută. Credinţa şi iubi­rea oa­menilor au ţinut-o aici.