IPS Mitropolit Teofan, la Rădeni: „Să recunoaștem că suntem oameni păcătoși - acesta este primul pas către Dumnezeu”

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 14, 2019   Autor: Tudorel Rusu

Prima oprire a Mitropolitului Moldovei și Bucovinei a fost la Parohia „Sfinții Arhangheli” din Rădeni, păstorită de preotul Nicu-Marius Manta, unde a fost săvârșită Sfânta Liturghie arhierească. Răspunsurile la strană au fost date de un grup de studenți de la Facultatea de Teologie din Iași, iar la slujbă au participat alături de credincioși și oficialități locale.

În cuvântul de învățătură adresat credincioșilor din Rădeni, ierarhul a subliniat faptul că, în special, omul se poate apropia mai mult de Dumnezeu prin trei căi: recunoașterea propriilor păcate, nejudecarea aproapelui, la care se adaugă postul și rugăciunea: „Să recunoaștem că suntem oameni păcătoși; acesta este primul pas către Dumnezeu. Să închidem ochii - mai ales ochii sufletului - și să privim puțin în viața noastră, din adolescența noastră până la vremea bătrâneții sau maturității și să-L rugăm pe Dumnezeu să ne ajute să ne schimbăm viața. Al doilea pas este cel legat de a nu judeca păcatele celorlalți, adică să privim la păcatele noastre, nu la păcatele celorlalți. Cel care se uită la păcatele sale, acestea îi sunt iertate de Dumnezeu. Cel care se uită la păcatele altora, nu este iertat de Dumenzeu nici de acestea și mai adaugă și altele. La acestea două se adaugă postul și rugăciunea, fără de care nici un om nu se poate apropia de Dumnezeu, căci prin rugăciune, spune Sfântul Ioan Gură de Aur, ne îmbrăcăm în Dumnezeu”.

În cadrul Sfintei Liturghii arhierești a avut loc și o hirotonie, cea a diaconului Ionel-Viorel Olariu, pe seama Parohiei „Sfinții Arhangheli” - Cuza Vodă, Protopopiatul Iași 3.

La final, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei i-a acordat rangul de sachelar părintelui Nicu-Marius Manta, oferind și un set de cărți pentru biblioteca parohială.

Biserica de lemn din Rădeni a fost construită în secolul al XVII-lea, pe locul unei biserici mai vechi din 1485. În decursul timpului s-au efectuat lucrări de reparații ale acestui locaș de cult. O serie de adăugiri au avut loc în jurul anului 1850. În anul 1938, în curtea bisericii a fost ridicat un monument în formă de cruce în memoria eroilor căzuți în Primul Război Mondial. Pe monument sunt înscrise numele eroilor localnici căzuți pe front, precum și inscripția următoare: „Ridicat în anul 1938, luna mai, sub înțeleaptă domnie a M.S. Regelui Carol II, sub arhipăstoria I.P.S. Mitropolit Nicodim, ministrul cultelor și artelor Victor Iamandi, prefect jud. Iași col. Caracaș Sava, pretor pl. Turia I. Prica, primar com. Roșcani Gr. Manea”. În curtea bisericii, înspre vest, se află un turn-clopotniță din lemn. Acesta este abandonat în prezent, în locul lui fiind construit un turn-clopotniță din zidărie, la intrarea în cimitir. Biserica de lemn din Rădeni este construită în totalitate din bârne de lemn. Pereții exteriori au fost tencuiți și văruiți în culoarea albă. Inițial, acoperită cu șindrilă, ea are astăzi învelitoare din tablă vopsită în cărămiziu. În biserică se intră printr-un pridvor care are deasupra sa un turn-clopotniță.

Vizite la Roșcani, Bălteni și Probota

În continuarea zilei, ierarhul, însoțit de părintele protopop Toma Gradinaciuc, a vizitat bisericile și comunitățile din parohiile Roșcani, Bălteni și Probota. În toate locașurile de cult vizitate, ierarhul a citit Rugăciunea ce mare de dezlegare și a vorbit cu enoriașii, cărora le-a adresat îndemnuri duhovnicești specifice perioadei pascale și le-a împărțit iconițe cu Sfânta Cuvioasă Parascheva.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri