„Dacă nu auziți plânsul, Biserica moare”. Mesajul unui preot pentru părinții care își aduc copiii la Biserică

Viața parohiei Octombrie 24, 2019

Un preot grec din Australia a devenit foarte popular în mediul virtual după ce şi-a exprimat admiraţia faţă de părinţii care îşi aduc copiii la Biserică şi depun eforturi considerabile pentru a păstra liniştea în timpul slujbelor. El i-a apreciat pe tinerii părinţi care participă la slujbe cu toţi membrii familiei şi încearcă să menţină liniştea în lăcaşul de cult. Prin postarea sa, preotul a transmis un mesaj comunităţii să fie mai înţelegătoare în astfel de cazuri. El a evidenţiat puritatea copiilor şi a spus că aceste familii reprezintă viitorul.

Redăm mai jos mesajul integral:

„Către cele mai dragi și binecuvântate tinere mame și tați

Să nu credeți că eforturile voastre trec neobservate când veniți la Biserică cu copiii binecuvântați.
Sunt conștient de faptul că vă înroşiţi la faţă, izbucnind în transpirații atunci când copiii voştri încep să vorbească sau sunt agitaţi și cum încercaţi să-i alungaţi pe culoar pentru a le anula zgomotul și mișcările, atunci când sunteţi la Biserică. Știu că v-aţi dori să puteţi apăsa pe o telecomandă pentru a-i îngheța, dar acest lucru nu ar fi Voința lui Dumnezeu nici pentru ei, nici pentru noi.
Observ cum vă legănaţi bebelușii pentru a-i adormi, încercând să profitaţi la maxim de timpul liniștit pe care îl aveţi, ca să participaţi la Liturghie și să ascultaţi predica. Când nu aveți succes, micuții voștri se agită şi se întorc vrând să vă atragă atenția, atunci când încercați să îi hrăniți sau să-i distrați cu jucării și cărți.
Cu siguranță vă observ teama de a nu-i deranja pe alții sau cum intrați și ieșiți din Biserică pentru a schimba scutecele, sau pentru a vă calma copiii zgomotoși, în timp ce pe faţa dumneavoastră aveţi o privire aproape apologetică pe care scrie „Îmi pare rău că îl aduc pe copilul meu la biserică, că vă deranjează și vă înfurie pe toți.”
Bineînțeles că văd și capetele care se îndreaptă înspre voi și ochii daţi peste cap, indicând consternarea lor de faptul că nu vă puteţi ține copiii sub control, în liniște. Atitudinea lor neplăcută scoate la iveală un puternic „Să vă fie ruşine, pentru că nu aplicaţi tehnici adecvate de creștere a copiilor voştri, care i-ar disciplina, precum cele cu care am crescut noi” … amnezie selectivă, în cel mai bun caz.
De asemenea, îi observ pe cei care înţeleg faptul că ne mântuim în comuniune unul cu celălalt și care încearcă să vă ajute după putinţă, uneori pur și simplu zâmbindu-vă, oferindu-vă forță și curaj pentru a continua. Există, desigur şi unii care par nervoși, nu pentru că ar fi enervați, ci pentru că vor să vă simțiți în pace, dar nu sunt siguri cum ar putea să vă ajute și astfel, continuă să se roage pentru familia voastră.

Iubite mame și iubiţi taţi,

Vă văd pregătiţi pentru tot ce este sub soare (având inclusiv multe planuri de rezervă), astfel încât să puteţi satisface toate nevoile copiilor voştri, în speranța că veţi avea suficiente resurse pentru a-i avea liniștiţi ... bine, liniștiţi și suficient de calmi.
Ochii voştri obosiți care exprimă ceea ce nu veți rosti poate („merită să venim la Biserică atunci când sunt așa?”), pătrund în interiorul sufletului nostru, făcându-ne pe toți să înțelegem cât de binecuvântaţi suntem că vă avem alături, participând activ la lupta dvs. și a noastră în călătoria către Împărăția lui Dumnezeu. O luptă care presupune să vezi prunci, copii mici, ai căror părinți sunt dispuși să depăşească disconfortul, inconvenientul și stresul de a-i aduce în Biserică, chiar dacă pare complet inutil.
Mă lovesc şi eu de realitatea aceasta, privind la copiii voştri, care sunt binecuvântați să audă Cuvântul lui Dumnezeu și să participe la felul lor, la Liturghia eternă, mistică.
Văd copii cu părinți plini de har, care prioritizează o realitate eternă trecând peste disconfortul temporar al altor oameni.
Personal experimentez binecuvântarea lăuntrică de a administra Sfânta Împărtășanie copiilor voştri, care sunt mai vrednici decât noi toți să se apropie de potirul vieții. Copiii voștri, care ne învață pe toți cu inocenţa lor, că trebuie să devenim asemenea lor pentru a moșteni Împărăția lui Dumnezeu.
Îi observ pe copiii voştri, așa cum i-a făcut Dumnezeu și vi i-a lăsat în gijă, pentru ca voi să-i puteţi oferi înapoi acestei eterne și binecuvântate veșnicii, în Împărăția Domnului nostru.
Vă rugăm să-i aduceți în continuare pe copii la Biserică, indiferent de vârsta lor.
Vă rugăm să faceți acest lucru, nu numai pentru mântuirea voastră, ci și pentru a noastră.
Așa cum am menționat în repetate rânduri, „dacă nu auziți plânsul, biserica moare”.

Să nu uităm:

Oamenii îi aduceau cei mici la Hristos pentru ca El să-i atingă, dar discipolii i-au mustrat. Când Iisus a văzut acest lucru, s-a arătat indignat. El le-a spus: „ Lăsaţi copiii să vină la Mine şi nu-i opriţi, căci a unora ca aceştia este împărăţia lui Dumnezeu. Adevărat zic vouă: Cine nu va primi împărăţia lui Dumnezeu ca un copil nu va intra în ea. Şi, luându-i în braţe, i-a binecuvântat, punându-Şi mâinile peste ei”. (Marcu 10, 11-16)  
Sunt sigur că şi alți clerici observă toate cele de mai sus (și multe altele) și se roagă pentru a continua să vă alăturaţi nouă.
Familiile tinere sunt viitorul nostru și vom strădui să facem ceea ce este necesar pentru dăinuirea Bisericii noastre, care este Chivotul Mântuirii.

Cu multă dragoste și binecuvântări,
Pr. Michael Psaromatis"

Foto: Facebook | Michael Psaromatis

Traducere: Pr. Marius Ionuţ Tabarcea