Hramul Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, la Catedrală: „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să ne fie icoană vie de bărbăție, de mărturisire, de lumină”

Arhiepiscopia Iașilor Aprilie 23, 2025   Autor: Flavius Popa

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe este patronul Moldovei încă din vremea Binecredinciosului Voievod Ştefan cel Mare. Acest sfânt este înfăţişat şi pe stema Moldovei, călare, ucigând balaurul, fiind şi ocrotitorul catedralelor din incinta Ansamblului Mitropolitan.

Catedrala veche a fost zidită între 1761-1769, fiind ctitoria Mitropolitului Moldovei Gavriil Calimachi. După sfințire, biserica a devenit „Mitropolia cea Nouă” și, timp de mai bine de un secol, a fost catedrală mitropolitană, aici fiind întronizați ierarhii Moldovei și desfășurându-se, până la sfințirea noii Catedrale Mitropolitane, în 23 aprilie 1887.

Această mare sărbătoare a Iașului a adunat la noua catedrală sute de persoane, care au participat la Sfânta Liturghie oficiată de PS Nectarie de Bogdania. În predica sa, Părintele Episcop-vicar a subliniat faptul că Sfântul Gheorghe reprezintă pentru creștinii de astăzi un reper de bărbăție și mărturisire:

A rămâne statornic în fața încercărilor, a nu te rușina de Evanghelie, a nu abdica de la credință în fața presiunilor moderne, acestea înseamnă mucenicia noastră zi de zi. Sfântul Gheorghe a trebuit să primească și să pătimească moarte. A murit cu trupul, dar a înviat cu sufletul, a fost învins de oameni dar a biruit în Dumnezeu. Așa să fie și viața noastră, nu confortabilă, ci adevărată. Nu ușoară, ci o viață roditoare în Duhul lui Dumnezeu. Spunea un părinte din Patericul Athonit că un frate l-a întrebat pe bătrânul său: „Ce înseamnă să-l mărturisești pe Hristos în zilele noastre?” Iar bătrânul a răspuns: „În fiecare zi, când te lepezi de voia ta pentru a face voia lui Dumnezeu, l-ai mărturisit pe Hristos înaintea lumii văzute, dar și înaintea lumii nevăzute”. Așadar, a fi purtător ai biruinței lui Hristos înseamnă a trăi simplu, curat și statornic în adevărul credinței noastre. Sfântul Mare Mucenic Gheorghe să ne fie icoană vie de bărbăție, de mărturisire, de lumină, în acest veac în care, de cele mai multe ori, se pierd aceste adevăruri fundamentale. Dar să nu uităm că Hristos și azi, și în veci, același este.

La finalul Sfintei Liturghii, ierarhul i-a felicitat pe cei care poartă numele Purtătorului de biruință și i-a binecuvântat pe cei prezenți.

Sfântul Mare Mucenic Gheorghe s-a născut în Capadocia din părinți creștini și a fost crescut în dreapta credință. La vârsta potrivită, a ales cariera militară, devenind comandant în armata împăratului Dioclețian. În anul 303, în timpul prigoanei împotriva creștinilor, și-a mărturisit credința, refuzând să se lepede de Hristos, fapt ce a dus la martiriul său prin decapitare.

Citește alte articole despre: actualitate, Arhiepiscopia Iasilor, stiri