Icoana Maicii Domnului de la Trifeşti în mijlocul credincioşilor din Poieniţa

Evenimente August 14, 2017

Sute de credincioşi au luat parte, alături de un sobor de preoţi la Taina Sfântului Maslu, precedată de slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, şi de câteva rugăciuni de mulţumire. Fiind cunoscută ca aducătoare de ploaie, credincioşii multor parohii au cerut, la vreme de secetă, ajutorul „Sfintei de la Trifeşti”, care, după procesiuni şi rugăciuni în biserici şi ţarine, a adus apa atât de necesară oamenilor, animalelor şi roadelor pământului.

GALERIE FOTO | Facebook

Moment de bucurie duhovnicească pentru comunitatea din parohia Poieniţa, protopopiatul Paşcani. Icoana Maicii Domnului de la Trifeşti, cunoscută ca fiind făcătoare de minuni, a poposit aici duminică, 13 august, pentru câteva clipe de rugăciune. Sute de credincioşi au luat parte, alături de un sobor de preoţi la Taina Sfântului Maslu, precedată de slujba Acatistului Adormirii Maicii Domnului, şi de câteva rugăciuni de mulţumire.

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Teofan, Mitropolitul Moldovei şi Bucovinei şi prin purtarea de grijă a preotului Marius Ionuţ Tabarcea şi a preotului Laurenţiu Segneanu, sfânta icoană a fost purtată în pelerinaj de la parohia Trifeşti, Protopopiatul Roman, unde este păstrată cu evlavie de mai bine de 200 de ani.

Icoana Făcătoare de Minuni de la Trifeşti o întruchipează pe Maica Domnului împreună cu pruncul Iisus. Aceasta are o istorie aparte, ce se transmite din generaţie în generaţie. Potrivit acesteia, la începutul secolului trecut, un cioban din zonă, aflat cu oile pe malul Moldovei, a văzut plutind pe râu o icoană şi a scos-o din apă, agăţând-o cu un cârlig din fier. Istoria spune că lemnul icoanei a sângerat în locul în care fusese străpunsă de cârlig. Speriat, ciobanul s-a rugat pentru iertare în faţa icoanei şi a dus-o iniţial acasă. Noaptea, el a visat-o pe Maica Domnului, care i-a spus să ducă icoana găsită la biserica din Trifeşti, fiindcă acolo e locul ei. Această icoană a Maicii Domnului are în primul rând darul de a aduce ploaia în vremuri de secetă. Apoi, ea şi-a demonstrat puterea dovedindu-i pe hoţii nedescoperiţi, fiind consemnate în acest sens, zeci de mărturii.

Icoana mai este numită de credincioşi: „Sfânta” sau „Sfânta de la Trifeşti”.

În celebra sa inventariere a icoanelor făcătoare de minuni din România, Episcopul Melchisedec Ştefănescu o aşază la loc de cinste în lista celor cincisprezece „Maici care plâng", singurele icoane recunoscute oficial de Biserică, drept „făcătoare de minuni". Dintre acestea, Maica Trifeştiului e singura care nu se află azi în mari mănăstiri voievodale, rămânând, mai departe, într-o biserică de sat, mult prea puţin cunoscută. Credinţa şi iubirea oamenilor au ţinut-o aici. Fiind cunoscută ca aducătoare de ploaie, credincioşii multor parohii au cerut, la vreme de secetă, ajutorul „Sfintei de la Trifeşti”, care, după procesiuni şi rugăciuni în biserici şi ţarine, a adus apa atât de necesară oamenilor, animalelor şi roadelor pământului.

În cuvântul de încheiere adresat pelerinilor, pr. protopop Pavel Postolachi a subliniat rolul Maicii Domnului în istoria creştinismului şi în viaţa credincioşilor, ea fiind protectoarea, ajutătoarea şi mijlocitoarea noastră. Totodată, pr. Florin Țuscanu de la parohia Trifeşti, a detaliat istoria sfintei icoane, dar şi modul în care „Sfânta” a schimbat vieţile a mii de credincioşi, care, de-a lungul timpului, s-au rugat cu evlavie în faţa ei.

Evenimentul organizat în Poieniţa are o tradiţie de 10 ani, luna august transformând parohia într-un mic centru de pelerinaj atât pentru enoriaşi, cât şi pentru credincioşii din împrejurimi.

GALERIE FOTO | Facebook

Pr. Marius Ionuţ Tabarcea