De la primele ore ale zilei, numeroși ieșeni au poposit la Catedrală pentru câteva clipe de rugăciune, participând la slujba arhierească oficiată cu prilejul celor două mari sărbători. Înaltpreasfințitul Părinte Mitropolit Teofan, dimpreună cu un sobor de preoți și diaconi, a săvârșit, începând cu ora 9.00, Sfânta Liturghie a Sfântului Ierarh Vasile cel Mare. Totodată, clericii au citit câteva rugăciuni de mulțumire și de intrare în noul an, mulțumind Domnului pentru toate binefacerile primite.
În cuvântul de învățătură, Părintele Mitropolit i-a îndemnat pe cei prezenți să îl aibă pe Dumnezeu călăuză pentru a parcurge cu bine anul în care tocmai am intrat:
Fiind acum la această mare sărbătoare, a Tăierii împrejur a Domnului nostru Iisus Hristos, marea sărbătoare a Sfântului Vasile cel Mare, mare între arhierei, între teologi, între postitori, între făcătorii de bine, între cei cu curaj de mărturisire în fața mai marilor lumii din vremea aceea, iată, în această primă zi a anului 2025 de la Nașterea lui Hristos, având în față Taina tăierii împrejur cea duhovnicească, cea a minții, a inimii, se cuvine să începem acest an, această zi cu rugăminte adresată lui Dumnezeu. Să ne dăruiască putere să ne conducem anul acesta nu după filosofia, predaniile și înțelepciunea acestei lumi, ci după înțelepciunea cea dumnezeiască. Să fim învățați de cuvinte învățate de la Duhul Sfânt. Și pentru a avea, poate, o anumită călăuză în cele pe care le avem de împlinit anul acesta, putem gândi, nădăjdui și-l ruga pe Dumnezeu să fim poate ceva mai mult eficienți întru cele dinăuntru. Întru cele dinăuntru se cuvine să avem tăierea împrejur cea duhovnicească. Și avem cuvântul din Scriptură, rostit de Prorocul David: „Opriţi-vă şi cunoaşteţi că eu sunt Dumnezeu”, adică din iureșul în care suntem cuprinși, cu atâtea frământări, îngândurări și preocupări, este bine să ne oprim din când în când din acel iureș și să-l cunoaștem pe Dumnezeu, căci oricum nu putem schimba noi soarta lumii, nu ne putem schimba nici pe noi, cu atât mai mult lucrurile din exterior.
Prima Liturghie din an, a Sfântului Vasile cel Mare
În prima zi din fiecare an, în toate bisericile ortodoxe se oficiază Dumnezeiasca Liturghie a Sfântului Vasile cel Mare. Chiar dacă structura slujbei este similară cu cea a Sfântului Ioan Gură de Aur, Sfânta Liturghie săvârșită în prima zi conține anaforaua Sfântului Vasile cel Mare (Marea rugăciune a Sfintei Jertfe). În Biserica noastră, ea se oficiază de 10 ori pe an.
Împlinirea legii - Tăierea împrejur a Domnului
Împlinindu-se opt zile de la naştere, Domnul nostru Iisus Hristos a binevoit a primi tăierea împrejur, pe de o parte ca să împlinească legea, iar pe de alta ca să se arate că a luat trup adevărat şi să înlăture învățătura celor care ziceau mai târziu că Hristos n-ar fi luat trup omenesc. Conform tradiției iudaice, pruncii de parte bărbătească erau tăiați împrejur în a opta zi după naștere și tot atunci ei primeau numele. Tăierea împrejur a fost instituită ca un semn văzut al legământului încheiat de Dumnezeu cu patriarhul Avraam şi cu urmaşii acestuia.
„Trâmbiţa cea cu dumnezeiască glăsuire şi cereasca albină”
Sfântul Ierarh Vasile cel Mare s-a născut în Capadocia din părinţi binecredincioşi şi de Dumnezeu cinstitori. Tatăl său se numea Vasile, iar mama sa Emilia, și ea pomenită astăzi în calendarul Bisericii. Și-a oferit averea pentru ridicarea așezămintelor filantropice, cunoscute sub numele de „vasiliade” și a fost bun prieten cu Sfântul Grigorie Teologul. Sfântul Vasile cel Mare a fost un om învățat, a propovăduit Evanghelia lui Hristos și a luptat împotriva ereticilor. Ierarhul este considerat unul dintre cei mai mari învățători, cinstit alături de Sfântul Grigorie Teologul și de Sfântul Ioan Gură de Aur pe 30 ianuarie. Conform statisticilor, aproximativ 500.000 de români poartă numele ierarhului.