Joi, 13 iunie, Biserica noastră a sărbătorit Ȋnălţarea Domnului Iisus Hristos la cer.
Ȋnălţarea Domnului este prăznuită la 40 de zile după Ȋnviere, în Joia din săptămâna a VI-a, după Paşti. Este cunoscută în popor şi sub denumirea de Ispas. Ȋn această zi creştinii se salută cu "Hristos S-a înălţat!" şi "Adevărat S-a înălţat!". Cea mai veche menţiune despre sărbătoarea Ȋnălţării Domnului o găsim la Eusebiu din Cezareea, în lucrarea "Despre sărbătoarea Paştilor", compusă în anul 332. Din această lucrare reiese că Ȋnălţarea Domnului era sărbătorită în acea vreme odată cu Rusaliile, la 50 de zile de la Ȋnvierea lui Hristos. Spre sfârşitul secolului al IV lea, începutul secolului V, sărbătoarea Ȋnălţării s-a despărţit de cea a Pogorârii Sfântului Duh (Rusaliile), fiind prăznuită în a 40-a zi dupa Ȋnviere, dată care va rămâne stabilită pentru totdeauna în calendarul bisericesc.
Cuvântul Sfântului Ioan Gură de Aur la Ȋnălţarea Domnului
Tot în această zi, clopotele tuturor bisericilor au bătut în cinstea celor morţi pentru credinţă, dreptate şi patrie. Istoria evenimentului începe undeva în anul 1920 şi continuă până în anul 1948, când se decide ca ziua eroilor să fie serbată în data de 9 mai. Revenirea la tradiţia sărbătoririi Zilei Eroilor în Ziua Înălţării Domnului s-a realizat în anul 1995.
Nicolae Iorga spunea că neamul este etern prin cultul eroilor. Eroii sunt cei dragi nouă. Ei au luptat pentru apărarea pământului, pentru fiinţa naţională, pentru apărarea credinţei strămoşeşti. Cel mai bun mod de a-i cinsti este acela de a nu uita modul lor de a privi propria lor naţiune şi propria lor existenţă.
Cu acest prilej, au avut loc manifestări speciale organizate în întreaga ţară.
Ȋn parohia noastră sărbătoarea a fost cinstită prin săvârşirea Sfintei Liturghii, urmată de un Te Deum în memoria eroilor neamului, dar şi a celor 20 de eroi, fii ai satului, căzuţi în cele două războaie mondiale. După slujba de pomenire a morţilor, autorităţile locale au depus coroane la monumentul eroilor.
Pr. Marius-Ionuţ Tabarcea