Sâmbătă, 2 noiembrie, Parohia Poieniţa a organizat un pelerinaj în nordul Bucovinei.
Cu ajutorul lui Dumnezeu, care ne-a dăruit o însorită zi de toamnă, împreună cu credincioşii noştri am vizitat trei dintre cele mai frumoase mănăstiri din Moldova: Sfântul Ioan cel Nou (Suceava), Dragomirna şi Putna.
Primul popas duhovnicesc l-am făcut în Suceava, la Mănăstirea Sfântului Ioan, ctitoria domnitorilor Bogdan al III-lea şi Ştefăniţă Vodă, unde ne-am închinat cu evlavie sfântului ocrotitor al Moldovei.
A urmat Mănăstirea Dragomirna, ctitoria mitropolitului Anastasie Crimca, care ne-a impresionat atât prin arhitectura deosebită cât şi prin frumuseţea împrejurimilor: pajiştile verzi, lacul, cimitirul, capela… Ne-am închinat apoi moaştelor Sfântului Iacov Persul (sec. V) depuse în pronaosul bisericii cu hramul „Pogorârea Duhului Sfânt”.
Am păşit apoi, cu evlavie în prima ctitorie a Sfântului Voievod Ştefan cel Mare, Mănăstirea Putna. Sfinţenia locului ne-a creat tuturor un sentiment de bine, de linişte sufletească.
„Aici, la Putna, am văzut ceea ce ochii mei n-au văzut niciodată…”, mărturisea un credincios. Nu am îndrăznit să-l întreb ce anume l-a impresionat mai mult. Cu siguranţă trăia un moment frumos, pe care nu-l putea descrie în cuvinte. Mormântul sfântului domnitor, loc de pelerinaj, readuce în memoria noastră fărâme de istorie, fapte de vitejie, dar şi modele de credinţă şi de mărturisire a lui Hristos.
Un alt frumos popas l-am făcut la chilia Sfântului Daniil Sihastrul, loc vizitat de multe nume marcante ale vremii. Sfântul Cuvios era cel care îi întărea în credinţă, îi sfătuia şi îi îndruma. Chilia, pe cât de modestă, pe atât de vie. Un loc de reculegere unde simţi prezenţa lui Dumnezeu.
La întoarcere am vizitat şi Cetatea de scaun a Sucevei, un alt meleag încărcat de istorie.
Dăm slavă lui Dumnezeu pentru minunata zi pe care ne-a oferit-o. O zi cu puternică încărcătură spirituală, pe care nădăjduim să o retrăim şi cu alte ocazii binecuvântate.
Pr. Marius Ionuţ Tabarcea