Pelerini din Pașcani pe Tărâm Sfânt, Israel

Evenimente Februarie 15, 2019

Cu binecuvântarea Înaltpreasfinţitului Părinte Mitropolit Teofan, în perioada 3-10 februarie 2019, două grupuri de pelerini din Pașcani (unul alcătuit din 52 de creștini, însoțiți de pr. Dumitru Cristea - parohia „Sf. Gheorghe” și altul de 28 de credincioși însoțiți de părintele diacon Daniel Dimitriu Sîrghie - parohia „Înălțarea Domnului” și de pr. Marius Ionuț Tabarcea - Parohia Poenița) au fost în pelerinaj la Locurile Sfinte, pe urmele Mântuitorului Iisus Hristos.

Pelerinajul a fost organizat de către Agenția de Pelerinaje „Sf. Cuv. Parascheva”- Iași, în colaborare cu parteneri din Israel. Reușita acestui pelerinaj nu a fost o noutate, majoritatea dintre parti­cipanți fiind chiar la a șasea experiență pe tărâmul Țării Sfinte, deprinși cu trăirile duhovnicești și obiectivele religioase ce au fost vizitate de-a lungul celor șapte zile de împreună-trăire pe drumul Mântuitorului și al Sfinților Apostoli.

Pelerinajul s-a desfășurat atât în vechiul Regat de Sud al Iudeii, adică Ierusalim (Via Dolorosa – Drumul Crucii), Ierihon, Betleem, Hozeva, Iordan (locul Botezului Domnului), Carantania, Qumran, cât și în Regatul de Nord al lui Israel, adică Nazareth, Capernaum, Cana Galileii, Haifa, Tiberiada, Tel Aviv. În fiecare paraclis, s-au citit Evanghelii și rugăciuni, prezentându-se date istorice și teologice despre cele vizitate.

Pelerinii au vizitat şi așezămintele românești, au primit binecuvântare de la părintele Teofil – Superiorul Așezămintelor Românești din Țara Sfântă, iar bucuria împlinirii duhovnicești a fost participarea la Sfânta Liturghie de la Mormântul Sfânt, unde pelerinii s-au împărtășit cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Picături de rouă duhovnicească vor ramâne în sufletele pelerinilor spre întărirea lor și a acelora pentru care s-au rugat pe calea mântuirii.

Dincolo de încărcătura istorică și duhovnicească a vizitării acestor locuri sfinte, vineri, 8 februarie,  cele două grupuri de credincioşi din Pașcani au fost primite, cu multă căldură, de Preafericitul Părinte Teofil al III-lea, Patriarhul Ierusalimului, la Reşedinţa Patriarhală din Ierusalim.

În timpul generoasei alocuțiuni adresate în mod expres grupului de pelerini români în limba engleză, Preafericirea Sa i-a binecuvântat şi le-a vorbit despre importantă mărturisirii credinței în Ţara Sfântă și despre binefacerile spirituale ale pelerinajului. A evidențiat  bucuria pe care trebuie să o împărtășim și celor din casele noastre, amintindu-ne că aici ne-am atins și noi, ca și Apostolii, de locurile pe unde a pășit Mântuitorul Hristos, închinându-ne la multele icoane făcătoare de minunile și la moaștele sfinților care bine s-au nevoit și au primit cununa biruinței de la Dumnezeu.

De asemenea, Preafericitul Părinte Patriarh Teofil a evocat momentele de bucurie trăite la București în anul 2018, când a răspuns invitației Preafericitului Părinte Daniel, Patriarhul României, de a participa la sfințirea Catedralei Mântuirii neamului, în Anul Centenarului. La finalul vizitei, Patriarhul Ierusalimului s-a fotografiat alături de pelerini, dăruind fiecăruia câte o iconiță.

Ierusalimul reprezintă cel mai sfânt loc de pe pământ. Aici s-au petrecut cele mai mari minuni ale creștinătății și ele continuă și astăzi să impresioneze sau să convertească total la credință nu numai pe cei mai puțin credincioși, dar și pe alți oameni, de alte religii, care din simpli turiști devin creștini în cel mai autentic sens al cuvântului.
Pelerinajul în Ţara Sfântă este o ocazie deosebită de a răspunde cu dragoste la suferinţa Mântuitorulului Iisus Hristos, prin purtarea zilnică a crucii, şi de a-I adduce, neîncetat, rugăciuni de slavă şi de mulţumire pentru toate.

Pelerinajul în Țara Sfântă nu face decât să ne ajute să-L descoperim pe Dumnezeu și să ne ajute să înțelegem mai bine Evanghelia. De aceea reprezintă o matrice a sufletului. Emoțiile și bucuriile duhovnicești sunt de nedescris în cuvinte. În sufletul fiecăruia se amestecă bucuria cu emoția, teama de a atinge locurile prin care a pășit Mântuitorul și Maica Domnului cu rugămintea de a încerca să atingă cu evlavie și atenție pământul mângâiat de Fiul lui Dumnezeu Întrupat.

Așadar, pelerini din mai multe locuri ale frumoasei și binecuvântatei țări, România, aduc mulțumire Bunului Dumnezeu pentru darurile primite, la Locurile Sfinte din Țara Sfântă, pentru mulți pelerinaj în Israel, fiind o dorință devenită realitate.Tuturor le vibrează în suflet cuvintele sfinte rostite la Învierea Domnului: Bucurați-vă! Să ne bucurăm, așadar, de darurile primite de la Stăpânul Hristos!

Drept urmare, cred că o dată în viaţă, merită trăit un astfel de sentiment, merită să fii „Pelerin în Ţara Sfântă”.

Dimitriu  Sîrghie Vasilica – Colegiul Național Mihail Sadoveanu”- Pașcani