Preot Marius-Ionuţ Tabarcea (2004-2020)

Preoți slujitori Septembrie 17, 2020

Preotul Marius-Ionuţ Tabarcea s-a născut în Botoşani, la 5 iulie 1980, fiind primul din cei doi copii ai familiei. Părinţii săi, Vasile şi Viorica au insuflat celor doi copii, Marius şi Ovidiu, sentimentul religios, dragostea şi respectul faţă de cele sfinte.

Între anii 1995-2000 a urmat studiile liceale la Seminarului Teologic Liceal Ortodox „Sf. Gheorghe” Botoşani, sub îndrumarea  unor teologi şi profesori de renume.

A absolvit în anul 2005 cursurile Facultăţii de Teologie Ortodoxă „Dumitru Stăniloae”, secţia Pastorală, din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza” din Iaşi, iar în 2010 a finalizat studiile de master din cadrul aceleeaşi facultăţi, secţia Viaţa Bisericii – Istorie şi actualitate.

Lucrarea de licenţă, Arhimandritul Iuliu Scriban – Susţinător şi apărător al ortodoxiei, precum şi lucrarea de disertaţie, Un ierarh mai puţin cunoscut – Arhiereul Neofit Scriban, au fost susţinute sub îndrumarea Prof. Dr. Pr. Ion Vicovan.

Părintele Marius Tabarcea este căsătorit din anul 2003 cu doamna Laura Tabarcea, având împreună doi copii: Ştefan şi Alexandru.

Hirotonia în treapta de diacon a primit-o la 26 septembrie 2004, în Catedrala Mitropolitană din Iaşi, iar ca preot pe seama parohiei Poieniţa, a fost hirotonit la 3 octombrie 2004, cu prilejul resfinţirii Bisericii „Întâmpinarea Domnului” din Botoşani, de către P.F. Părinte Patriarh Daniel, pe atunci Mitropolit al Moldovei şi Bucovinei. După un stagiu de practică efectuat în Iaşi, Pr. Marius Tabarcea primeşte numirea în funcţia de preot paroh în parohia Poieniţa, com. Vânători, jud. Iaşi în ziua de 1 noiembrie 2004. Devine astfel primul paroh din istoria de aproape un secol a comunităţii din Poieniţa.

Din anul 2013 părintele coordonează activitatea Biroului de catehizare din cadrul Protopopiatului Paşcani. Pentru implicarea de care a dat dovadă în calitate de responsabil cu cateheza, ÎPS Părinte Mitropolit Teofan i-a oferit părintelui rangul de iconom stavrofor.

La data de 1 decembrie 2020, preotul Marius Ionuţ Tabarcea este numit în funţia de preot coslujitor la parohia „Înălţarea Domnului” din Paşcani, ca urmare a rezultatului obţinut la concursul pentru ocuparea unor posturi de preot în mediul urban organizat de Centrul Eparhial Iaşi.

Timp de 16 ani, Pr. Marius Tabarcea a păstorit cu devotament şi cu dragoste parohia ce i-a fost încredinţată, păstrând o legătură sufletească strânsă cu enoriaşii săi, alături de care a avut multe realizări.

Data hirotonire: 2004-10-03

Citește alte articole despre: pr. Tabarcea Marius Ionut, Parohia Poieniţa