Astăzi începe Noul An bisericesc

Viața parohiei Septembrie 1, 2020

Începerea Anului bisericesc în 1 septembrie își are temelia în tradiția Bisericii care pune luna septembrie în legătură cu Facerea lumii și Ieșirea Mântuitorului la propovăduire.

Anul Bisericesc se termină în luna august cu două mari sărbători închinate Adormirii Maicii Domnului (15 august) și Tăierii Capului Sf. Ioan Botezătorul Domnului (29 august). Aceste sărbători  vorbesc despre un sfârșit pământesc, dar mai ales despre o mutare la viață netrecătoare. De aici înțelegem că darul vieții și timpul limitat petrecut în această lume ne este dat spre a lucra, întăriți de harul divin, cu credință și fapte bineplăcute lui Dumnezeu, spre mântuirea sufletului și dobândirea veșniciei. 

Începerea Anului bisericesc în 1 septembrie își are temelia în tradiția Bisericii care pune luna septembrie în legătură cu Facerea lumii și Ieșirea Mântuitorului la propovăduire. În Vechiul Testament, evreii începeau anul calendaristic cu această luna (Tişri) și aveau mai multe momente de sărbătoare închinate sfârșitului Potopului și debarcării lui Noe pe muntele Ararat, coborârii lui Moise de pe muntele Sinai cu Tablele Legii și începerea construirii cortului Domnului.

În prima zi a anului bisericesc sărbătorim pe Sf. Simeon Stâlpnicul, cel care a trăit pentru mulți ani pe o stâncă, nevoindu-se în rugăciune și viață ascetică. Prezența acestui sfânt ascet ne arată că anul bisericesc nu este întâmpinat cu bucurie lumească, frenezie și petrecere cu beție și lăcomie, precum adesea este sărbătorit anul civil. El este moment de meditație duhovnicească, de reculegere sufletească, un nou prilej de a primi crucea rânduită nouă în această viață pământească, de a  ne lepăda de șine și a urmă lui Hristos în veșnicie.

Tot în prima zi din anul bisericesc îl prăznuim pe Sf. Dionisie cel Mic (Exiguul), născut și școlit în Sciția Minor (Dobrogea de astăzi). Sfântul este numit  „parintele erei creștine”  întrucât a fost primul care a proclamat venirea Mântuitorului pe pământ că moment de răscruce pentru omenire, împărțind anii scurși în cei de dinainte și de după Hristos.

În acest moment de sărbătoare să mulțumim Domnului pentru toate, rostind Troparul „A toată făptura Ziditorule, Cel Ce timpurile și anii ai pus întru puterea Ta, binecuvintează cununa anului bunătăţii Tale, Doamne, păzind în pace poporul și țara aceasta, pentru rugăciunile Născătoarei de Dumnezeu și ne mântuiește pe noi. Amin”.

Preot Iacob Ciprian | Parohia Gura Văii, Protopopiatul Pașcani